Cimitir Românesc în Laval

Ca susținător și continuator al tradițiilor moral-creștine românești, biserica ortodoxă este responsabilă și pentru ocrotirea și manifestarea identității culturale a românilor de pretutindeni. Astfel, cu multă răbdare și stăruință, parohia ”Nașterea Maicii Domnului” din Laval, cu sprijinul binevenit al casei funerare Urgel Bourgie, printr-o colaborare exclusivă, oferă membrilor comunității noastre, familiilor și apropiaților, posibilitatea de a accede la un proiect cultural cu mare valoare tradițională și de identitate românească, pentru a sprijini dezvoltarea comunității pe care preotul paroh Ioan Iancu, o păstorește și o servește de peste 16 ani, ca părinte spiritual: ”Cimitirul Românesc” din Laval.

.

Cine beneficiază de avantajele proiectului nostru?

 • Toți membrii parohiei noastre, susținători ai bisericii noastre, drept-credincioși care participă la viața bisericească a comunității noastre ortodoxe, dar și familiile, rudele și apropiații acestora.
 • Orice persoană de origine română, creștin-ortodoxă, chiar dacă nu este membru activ al parohiei noastre

.

Care sunt beneficiile și caracteristicile acestui proiect?

 • Achiziționarea în condiții economice foarte avantajoase, a locurilor de veci alocate proiectului ”Cimitirul Românesc”
 • Pentru prima dată în comunitate, accesul la servicii funerare complete, caracteristice tradiției și ritualului de înmormântare creștin-ortodox.
 • Taxa de administrare și taxa de transfer, sunt incluse în prețul de achiziție al locurilor de veci. Taxa de administrare, se plătește deci, o singură dată, la momentul achiziției.
 • Concesionarea locurilor de veci, pe 99 de ani
 • Locurile de veci sunt în număr de 2 pentru fiecare lot particular.
 • Acceptul, doar pentru comunitatea noastră, de a folosi fără restricții crucea creștin-ortodoxă, la căpătâiul mormintelor.
 • În secțiunea din cimitir, dedicată comunității noastre, accesul se face pe la intrarea principală. Secțiunea este delimitată distinct și este situată în imediata apropiere a zonei administrative centrale.

.

Cum putem avea acces la beneficiile acestui proiect cultural?

 • Toate condițiile și facilitățile oferite acestui proiect comunitar românesc, de către Casa Urgel Bourgie, sunt accesibile numai prin intermediul Bisericii Ortodoxe ”Nașterea Maicii Domnului” din Laval, ca inițiator principal al acestui proiect și ca realizator a tuturor demersurilor întreprinse pentru realizarea lui.
 • Contactând preotul paroh sau reprezentanții administrației parohiei, desemnați anume pentru acest proiect, veți primi un card/carte de acces din partea bisericii noastre, care activează toate privilegiile și beneficiile acestui proiect. Cu acest card/carte, vă veți prezenta la sediul administrativ al Casei Funerare Urgel Bourgie, unde personalul dedicat acestui proiect vă va acomoda și vă va facilita accesul catre toate avantajele.

.

Cum contactăm reprezentanții bisericii, pentru a afla detalii?

.

Considerații de ordin cultural:

Ca și în cazul înființări primei parohii ortodoxe românești din istoria orașului Laval, viziunea preotului Ioan Iancu asupra dezvoltării comunității noastre, cuprinde elementele de unitate și continuitate a tradițiilor moral-creștine, care încheagă și perpetuează spiritul și esența valorilor culturale românești.

Pe întreg cuprinsul Canadei, deci și în regiunea Montreal, ca etnici români, suntem ajunși deja la a doua și chiar a treia generație. Continuitatea și soliditatea comunității noastre, depinde în primul rând de manifestarea valorilor noastre spirituale, religioase și de exprimarea liberă a identității noastre culturale.

Acest proiect ajută la dezvoltarea comunității noastre și oferă posibilitatea celor care își doresc acest lucru, de a rămâne împreună, la trecerea în neființă, la fel ca și în viață. Urmașii noștri, copiii noștri vor putea să cinstească memoria noastră, împreună, ca parte a aceleiași comunități, împărtășind aceleași valori tradiționale cu privire la datini și obiceiuri, preluate, învățate, de la părinți și de la bunici. Prin acest proiect, românii vor avea locuri de veci, rămânând împreună unii cu ceilalți, unindu-și familiile și urmașii, încă o dată.

.

Un semnal foarte pozitiv este și faptul că o entitate francofonă, un nume foarte sonor și solid în domeniul său de activitate, a înțeles necesitatea și dorința comunității noastre de a ne manifesta propria cultură, chiar și atunci când vine vorba despre ritualul și tradițiile românești cu privire la înmormântare.

Facilitățile create pentru comunitatea și parohia noastră de către Casa Funerară Urgel Bourgie, sunt exclusive. Ideea de a avea un cimitir românesc este deci realizabilă, concretă și constituie încă un pas înainte, pentru consolidarea unității și dezvoltării noastre comunitare, pe pământ canadian.

.

Vom reveni cu mai multe detalii!

.